• Panagiotis Tsintavis

Ξινολάχανο (raw sauerkraut)

Updated: Feb 20, 2019



Συστατικά

  • 1 μεγάλο πράσινο λάχανο (μπορείς και κόκκινο)

  • 2 μεγάλες κουταλιές αλάτι ιμαλαΐων ή μεσολογγίου

  • 1 γυάλινο βάζο 2 λίτρων που να κλείνει αεροστεγώς (mason jar)

  • 1 μεγάλο μπολ ή μια λεκάνη

  • 1 κ.σ. σπόροι κύμινου, άνηθου ή μάραθου (προαιρετικά για γεύση)

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβεις καλά το λάχανο είτε με μαχαίρι είτε σε πολυκόφτη.

  • Το βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνεις το αλάτι και τους σπόρους (κύμινο ή άνηθο) και κάνεις ‘’μασάζ’’ για λίγα λεπτά ώστε να βγουν τα υγρά του λάχανου και να ανακατευθεί καλά με το αλάτι.

  • Τοποθετείς όλα τα υλικά στο γυάλινο βάζο (mason jar), πιέζοντας προς τα κάτω πολύ καλά με το χέρι σου ή με κάποιο πιρούνι, ώστε να μην υπάρχει καθόλου αέρας μέσα στο βάζο. Θέλεις όλο το υγρό από το λάχανο να ανέβει στην επιφάνεια και να καλύπτει το λάχανο. Αν δεν υπάρχει αρκετό υγρό να καλύπτει το λάχανο, πρόσθεσε νερό με αλάτι (για κάθε κούπα νερό, 1 κ.σ. αλάτι).

  • Πρόσεξε το ψηλότερο σημείο του λάχανου να απέχει περίπου 2 δάχτυλα από το στόμιο του βάζου (για να μην χυθεί απ' έξω κατά την διαδικασία της ζύμωσης).

  • Έχεις 2 τρόπους να συνεχίσεις:

  • Κλείνεις το καπάκι του βάζου πολύ καλά (αεροστεγώς)

  • Καλύπτεις το στόμιο του βάζου με μια πετσέτα πιασμένη με ένα λαστιχάκι γύρω από το στόμιο του βάζου - δεν κλείνεις το καπάκι.

  • Δοκίμασε και τους 2 τρόπους και δες ποιος έχει καλύτερα αποτελέσματα.

  • Το αφήνεις σε σκιερό μέρος το λιγότερο 3 μέρες, προσέχεις πως το ανοίγεις και το αποθηκεύεις μετά στο ψυγείο κλείνοντάς το με το καπάκι του αεροστεγώς.

Σημαντικές σημειώσεις:

  • Μετά το τέλος της ζύμωσης (τουλάχιστον 3 μέρες), το λάχανο που ίσως εξέχει και δεν είναι καλυμμένο πλήρως από το υγρό το πετάς και καταναλώνεις μόνο αυτό που βρίσκεται από κάτω.

  • Όταν το βγάζεις από το ψυγείο και το τρως, θυμήσου να πιέζεις το υπόλοιπο ώστε να καλύπτεται συνεχώς από το υγρό του!

  • Ξεκίνα με 1/2 κούπα την ημέρα και αύξησε σιγά σιγά.


© 2019 Παναγιώτης Τσινταβής All Rights Reserved | Όροι χρήσης

  • Facebook App Icon
  • LinkedIn App Icon
  • Pinterest App Icon

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού τόπου δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή, θεραπεία ή άλλη συναφή επιστημονικά τεκμηριωμένη υπόδειξη ή/και παραίνεση και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.

Αθήνα, Ελλάδα