• Panagiotis Tsintavis

Functional Nutrition MatrixΤο ‘’Matrix’’ είναι από τα βασικότερα εργαλεία της Λειτουργικής Ιατρικής και Διατροφής. Χρησιμοποιείται για την χαρτογράφηση της παρελθοντικής και τωρινής κατάστασης της υγείας σου, και της έκφρασή της. Αποτελεί έναν αναλυτικό, συστημικό χάρτη για την συνολική σου υγεία.

Το Matrix αποτελείται από 3 τμήματα:

  • αριστερά την προδιάθεση, ενεργοποίηση και διαιώνιση

  • στο κέντρο τα πέταλα της φυσιολογίας και της λειτουργίας

  • και δεξιά τους παράγοντες τρόπου ζωής (ύπνος, άσκηση, διατροφή, στρες, σχέσεις)

προδιάθεση: οι παράγοντες που σε ‘’βοηθούν’’ και σε προδιαθέτουν για να εκδηλώσεις κάποιο σύμπτωμα ή κάποια ασθένεια. Σκέψου το ιστορικό της οικογένειάς σου, τους γενετικούς παράγοντες, την υγεία του πατέρα και της μητέρας σου και την κληρονομικότητα.

ενεργοποίηση: οτιδήποτε ξεκίνησε ή προκάλεσε την εμφάνιση συμπτωμάτων. Σκέψου στιγμές στη ζωή σου που ξεκίνησαν συμπτώματα και επιδεινώθηκε η υγεία σου (γέννα, δηλητηρίαση, εμμηνόπαυση, χωρισμός, θάνατος συγγενικού προσώπου κλπ…)

διαιώνιση: οι παράγοντες (βιοχημικοί και ψυχοκοινωνικοί) που υπάρχουν τώρα στη ζωή σου και συμβάλουν στην επιδείνωση των συμπτωμάτων σου και στην εκδήλωση ασθενειών (στρες, διάφορα φαγητά, τοξικές σχέσεις και καταστάσεις κλπ…)

Η φυσιολογία και η λειτουργία αποτελεί το μεσαίο και κύριο μέρος του Matrix. Σε αυτό το μέρος καταγράφονται όλα τα συμπτώματά σου μέσα από την φυσιολογική και λειτουργική σκοπιά του σώματός σου. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσεις είναι ότι όλα τα συμπτώματά σου είναι συνδεδεμένα και αλληλένδετα μεταξύ τους. Λειτουργούν σαν ένα αλληλένδετο δίκτυο μέσα στο σώμα σου.

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Αποτελεί την πέψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τροφές και την υγεία της χλωρίδας του εντέρου.

ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ Λοιμώξεις, βακτήρια, ιοί, χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες και οτιδήποτε επηρεάζει το ανοσοποιητικό σου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ Παράγοντες στο ευρύτερο περιβάλλον που επηρεάζουν την υγεία σου, όπως διατροφικές συνήθειες και δίαιτες που δεν σε εξυπηρετούν, περιβαλλοντικές τοξίνες όπως χλώριο στο νερό, και φυσικά δύσκολο κοινωνικό περιβάλλον και εργασία.

ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κυτταρική ενέργεια και λειτουργία μιτοχονδρίων. Με απλά λόγια πως είναι η ενέργειά σου κατά τη διάρκεια της ημέρας; Νιώθεις εξάντληση ή παραπάνω κούραση;

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ Αποτοξίνωση είναι η μεταβολική διαδικασία του οργανισμού σου, διευκολυνόμενη από ένζυμα, η οποία μετατρέπει τις τοξίνες σε λιγότερο τοξικές ή πιο εύκολα μετακινούμενες ουσίες από τα όργανα αποτοξίνωσης. Μπορεί να έχεις εξετασθεί για τοξίνες όπως υδράργυρο, βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις. Μπορείς επίσης να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία να σκεφτείς τα σημαντικότερα όργανα αποτοξίνωσης και εάν αυτά παρουσιάζουν συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν: το δέρμα, τους πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι, το λεπτό και το παχύ έντερο. Οτιδήποτε εκδηλώνεται σε αυτά τα όργανα υποδηλώνει εξασθενημένη ικανότητα αποτοξίνωσης.

ΟΡΜΟΝΕΣ, ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ Υγεία του ενδοκρινικού σου συστήματος. Το σύστημα που ρυθμίζει το εσωτερικό σου περιβάλλον με την έκκριση χημικών ρυθμιστικών ουσιών (ορμόνες και νευροδιαβιβαστές). Ψυχολογικές διαταραχές που μοιάζουν ΄΄χημικές’’ και υγεία ορμονών όπως κορτιζόλη, ινσουλίνη οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη αφορούν αυτό το κομμάτι.

ΜΥΑΛΟ, ΠΝΕΥΜΑ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Όλοι αυτοί οι τομείς διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στην υγεία σου. Η ανάκτηση της υγείας και της ενέργειάς σου εξαρτάται από την αναγνώριση και την αντιμετώπιση και αυτών των πτυχών της ζωής σου.

ΔΟΜΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Αφορά την μυοσκελετική σου κατάσταση όπως μυϊκούς και αρθρικούς πόνους, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση - αλλά και τη δομική ακεραιότητα των κυττάρων σου.

Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες τρόπου ζωής (ύπνος/ξεκούραση, άσκηση/κίνηση, διατροφή/ενυδάτωση, στρες/ελαστικότητα, σχέσεις/κοινωνικότητα) στη δεξιά πλευρά του matrix δίνουν μια γρήγορη ματιά στον τρόπο ζωής σου. Αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν και να αλλάξουν την έκφραση ασθενειών και συμπτωμάτων στην καθημερινότητά σου. Είναι ο τομέας που θέλεις πάντα να βελτιώνεις.

Θυμήσου πως το Matrix σε βοηθάει να δεις την μεγάλη εικόνα της ζωής και της υγείας σου και σου θυμίζει πως κανένα σύστημα στο σώμα σου δεν λειτουργεί μεμονωμένα.


0 views

© 2019 Παναγιώτης Τσινταβής All Rights Reserved | Όροι χρήσης

  • Facebook App Icon
  • LinkedIn App Icon
  • Pinterest App Icon

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού τόπου δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή, θεραπεία ή άλλη συναφή επιστημονικά τεκμηριωμένη υπόδειξη ή/και παραίνεση και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.

Αθήνα, Ελλάδα