• Panagiotis Tsintavis

''Φρέσκο'' γάλα;



Υπάρχει πολύ μεγάλη διαμάχη για το αν το γάλα ταιριάζει στην ανθρώπινη διατροφή, αν είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη του ανθρώπου και των παιδιών, αν είναι πηγή ασβεστίου, αν είναι καλύτερο με χαμηλά λιπαρά, αν είναι καλύτερο χωρίς λακτόζη, αν βοηθάει και κατευνάζει το πεπτικό σύστημα, αν προκαλεί φλεγμονή και λοιπά....

Θα ήθελα να ξεκινήσω με την απλούστερη παρατήρηση, τον πρώτο τρόπο δηλαδή προώθησης του προϊόντος στους καταναλωτές, δηλαδή τον τίτλο του: ''Φρέσκο γάλα''.

Ας δούμε αρχικά τι σημαίνει φρέσκο:

  1. που έχει παραχθεί, μαζευτεί, παρασκευαστεί πρόσφατα.

  2. που βρίσκεται σε (καλή) φυσική κατάσταση, που δεν έχει υποστεί μεταβολές (πάστωμα, κατάψυξη, συντήρηση) ή αλλοιώσεις (σάπισμα, ξίνισμα, μπαγιάτεμα κτλ.).

και φυσικά ας δούμε τι σημαίνει γάλα:

  1. παχύρρευστο υγρό, άσπρο ή ελαφρά κίτρινο, που εκκρίνεται από τους μαστούς της γυναίκας και των άλλων θηλυκών θηλαστικών μετά τον τοκετό.

Οι διαδικασίες παραγωγής και τυποποίησης του γάλακτος (όπως ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία) αποτελούν:

  • Καθαρισμό, ο οποίος γίνεται με διήθηση ή με την τεχνική της διαύγασης. Κατά τη διαύγαση το γάλα καθαρίζεται με φυγοκέντρηση και επιπλέον επιτυγχάνεται απόσμηση και απομάκρυνση των σωματικών κυττάρων.

  • Τυποποίηση, ώστε τα κύρια συστατικά του (κυρίως το λίπος) να καλύπτουν τις προδιαγραφές της χημικής σύστασης, όπως αυτή ορίζεται από τη νομοθεσία (π.χ. γάλα άπαχο ή μειωμένης λιποπεριεκτικότητας).

  • Ομογενοποίηση, ώστε το πόσιμο γάλα να έχει ομοιογενή εμφάνιση χωρίς διαχωρισμό λίπους στην επιφάνεια.

  • Θερμική επεξεργασία, ώστε το γάλα που θα αποδοθεί στους καταναλωτές να είναι απαλλαγμένο από παθογόνους και αλλοιογόνους μικροοργανισμούς.

Θα μπορούσε ένα προϊόν που έχει υποστεί τόσες μεταβολές, δηλαδή ένα τόσο επεξεργασμένο προϊόν να θεωρείται ''ζωντανό'' και φρέσκο;

Ίσως η νομοθεσία να θέλει να το ορίζει φρέσκο, αλλά είναι πραγματικά φρέσκο;

Επίσης, ακόμα και αν το γάλα ήταν πραγματικά φρέσκο, έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή; Αποτελεί δηλαδή προϊόν που προάγει την υγεία του ανθρώπου;

Υπάρχουν χιλιάδες άρθρα στο διαδίκτυο για τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης ζωικού γάλακτος στα αυτοάνοσα νοσήματα, στον διαβήτη, στον καρκίνο κλπ. και θα ήθελα να παραθέσω το επόμενο απόσπασμα από μια μελέτη με τίτλο ''Ο ρόλος του γάλακτος σαν επιγενετικός ρυθμιστής στην υγεία και στην ασθένεια'':

''Ενώ ο θηλασμός περιορίζεται στην περίοδο γαλουχίας, η συνεχιζόμενη κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος οδηγεί σε επίμονη επιγενετική αυξορύθμιση των γονιδίων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη ασθενειών του σύγχρονου πολιτισμού, όπως η παχυσαρκία, ο νευροεκφυλισμός και ο καρκίνος.''

Ο ευκολότερος τρόπος να καταλάβεις αν το ζωικό γάλα εξυπηρετεί την υγεία σου (αν ακόμα πίνεις) είναι να διακόψεις την κατανάλωσή του για 14 μέρες. Κατά την επανένταξή του μετά από 14 ημέρες παρατήρησε αν θα παρουσιάσεις συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, φουσκώματα, δερματικά, νευρικότητα, διάρροια...

Θυμήσου πως το σώμα σου γνωρίζει τι του ταιριάζει καλύτερα!

Πηγές:

http://www.elgo.gr/images/pdf/publications/demeter_magazine/dmtr5p4-7.pdf

Λεξικό της κοινής νεοελληινής του Τριανταφυλλίδη, Β΄ έκδοση της Πύλης για την ελληνική γλώσσα, http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/

Whitewash: The Disturbing Truth About Cow's Milk and Your Health, Joseph Keon 2010

Devil in the Milk: Illness, Health and the Politics of A1 and A2 Milk, by Keith Woodford 2009

Don't Drink Your Milk, Frank A Oski 2013

Milk's Role as an Epigenetic Regulator in Health and Disease, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28933365


0 views

© 2019 Παναγιώτης Τσινταβής All Rights Reserved | Όροι χρήσης

  • Facebook App Icon
  • LinkedIn App Icon
  • Pinterest App Icon

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού τόπου δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή, θεραπεία ή άλλη συναφή επιστημονικά τεκμηριωμένη υπόδειξη ή/και παραίνεση και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.

Αθήνα, Ελλάδα